ads

cep uygulama

7 Şubat 2016 Pazar

ARABA ARIZALARI VE NEDENLERİ endüstriyel ürünler , ARABA ARIZALARI VE NEDENLERİ mühendislik formülleri sanayi malzemeleri , ARABA ARIZALARI VE NEDENLERİ endüstriyel valf motor ARABA ARIZALARI VE NEDENLERİ bakım malzemeleri ve arıza giderme yöntemleri

ARABA MOTOR ARIZALARI VE SEBEPLERİ;



MOTORDA YAĞ SARFİYATI FAZLA

1- Contalarda yağ kaçağı vardır.
2- Piston segmanları aşınmış olduğundan yağ kaçırmaktadır.
3- Motor çalışırken egzoz borusundan mavi duman çıkıyorsa bu, umumiyetle segmanların yağ kaçırdığına işarettir. Veya subap lastiklerinin aşınmasından dolayı yanma odasına yağ sızıntısı olabilir.
4- Piston ve silindirler aşınmıştır.
5- Silindir gövdesi kapak cıvatalarının sıkılmasıyla çarpılmıştır.
6- Emme supabının kayıtları ve supap sapları arasındaki boşluk, silindire yağ kaçıracak kadar büyümüştür.
7- Vakum pompası diyaframı delinmiş olduğundan, karterden emme manifolduna yağ emilmektedir.
8- Ana ve biyel yataklarının fazla aşınmış olması, fazla miktarda yağın silindir duvarlarına sıçramasına sebep olmaktadır.
9- Yağ basınç kontrol supabının arızalı veya tıkanmış oluşu sebebiyle yağlama yağının basıncı çok yükselmiştir.
10- Piston pimleri basınçlı olarak yağlanıyorsa pimin gevşek olması silindire yağ geçişini çoğaltmaktadır.
11- Motorda çok ince yağ kullanılmıştır. Yahut soğukta uygun kalınlıkta olan yağın kalitesi iyi olmadığı için, motor ısındığı zaman çok incelmektedir. Bu sebeple motorun yağ sarfiyatı yükselir.


MOTORDA GÜÇ KAYBI VAR, YÜKSEK DEVİRDE BEKLENEN İŞİ YAPAMIYOR

Şunu akıldan çıkarmamalıdır ki, motorun çalıştığı yerin yüksekliği motor gücüne tesir etmektedir. Normal bir yükseklik için ayar edilmiş bir motor daha yükseklere çıktığı zaman çalışmasını bozar ve gücünden kaybeder. Yükseklerde de normal çalışacak şekilde ayarlanmış bir motorun karbüratörü alçak yerlerde kendi kendine zengin karışım verecek durum alır.

Böyle bir otomobilin ayarı değiştirilmeden deniz seviyesine inilecek olursa rölanti devrinde hissedilir şekilde bir artma ve muhtemelen motorda erken ateşleme olacaktır. Bunun dışında aşağıdaki sebeplerden de motorda güç kaybı olabilir.

l- Ateşleme zaman ayarı ayarsızdır.

2- Distribütörde ağırlıklı avans iyi çalışmıyor.

3- Vakum avansı iyi çalışmıyor.

4- Platinler yanmış, kirlenmiş, sıkışmış yahut yayının gevşekliğinden dolayı sıçramaktadır.

5- Bujiler arızalıdır.

6- Buji kabloları arızalıdır.

7- Ateşleme bobini arızalıdır.

8- Karbüratör arızalıdır.

9- Motor kompresyonu iyi değildir.

10- Motorda erken ateşleme vardır.

11- Manifold ısı kontrol kelebeği kapalı olarak sıkışmıştır.

12- Karbüratörde; hava filtresinin kirli, jikle kelebeğinin tam açık olmaması sebebiyle hava girişi zorlukla karşılaşmaktadır.

13- Karbüratörün gaz kelebeği manivelası kelebek milinde gevşemiştir.

14- Gaz kelebeği kumanda tertibatı (gaz pedalından kelebeğe kadar) ayarsızdır. Kelebek tam açılmıyor.

15- Karbüratör kapış pompası çalışmıyor.

16- Yakıt pompası iyi çalışmıyor.

17- Egzoz borusu, susturucu ve egzoz çıkış borusu kısmen tıkalıdır.

18- Debriyaj kaçırıyor.

19- Aktarma organlarında aşağıdaki sebeplerden dolayı bir sıkışıklık vardır.

a) Frenler sürtüyor.

b) Tekerlek göbek yatakları çok sıkıdır.

c) Vites kutusu tertibatının eksenlerinde kaçıklık vardır.

d) Arka tekerlek aksları eksenlerinde kaçıklık vardır.

e) Lastiklerin havası azdır.

20- Diferansiyelde dişli oranları yanlıştır.

21- Tekerlek çapları büyüktür.

22- Supap zaman ayarı bozuktur.

23- Hız göstergesi bozuktur (hızı az gösteriyor)

MOTORDAN GELEN SESLER

Ana yatak sesi:


Ana yatakta fazla boşluk olduğu, motor yük altında iken duyulan boğuk kuvvetli yatak vuruntularından anlaşılır. Eğer bütün ana yataklar fazla boşlukluysa hemen dikkati çekecek şekilde motordan anormal sesler gelecektir. Yatak sesleri motor çalışırken muntazam olarak duyulur. Sesin geldiği yer bujilere giden buji kablolarını kısa devre yapmak suretiyle tespit edilebilir. Böyle bir araştırmada buji kısa devre yapıldığında yataktan gelen ses kayıp oluyor, yahut azalıyorsa, kısa devre yapılan bujinin silindirine ait yatakların boşluğu fazladır. Bu muayene otomobilin büyük viteste 25 km lik hızına tekabül eden yüksek rölanti devrinde veya yolda yapılabilir. Bu durumda araç yüklenirse ana yatak sesi çoğalır. Bazı hallerde yatakta vuruntu yapacak boşluk olmadığı halde, kullanılan yağın çok ince oluşu yatak yağ filmini incelteceği için de yatak vuruntuları duyulabilir. Böyle hallerde yağın, kalitesini ve yağlama donanımını kontrol ettikten sonra, yatak boşlukları hakkında karar vermek gerekir.

Volan sesi:

Eğer volan bağlantılarında boşluk varsa muntazam olarak motordan vuruntu sesi yahut şıkırtı gelir. Bu sesin volan gevşekliğinden ileri geldiğini anlamak için vites boşta, motor yüksek rölantide çalışırken kontak anahtarı kapatılır. Bu anda motordan bir vuruntu sesi gelirse muhtemelen volan bağlantılarında boşluk vardır.

Piston kolu yatak sesi:

Piston kollarında yatak boşluğunun fazla olması madeni bir vuruntu sesi çıkarır. Bu ses otomobil 45 km civarında bir hızla, düz yolda giderken gaz kelebeği kapandığı zaman duyulur. Bu muayene araç dururken yapılıyorsa motor devrini yeteri kadar yükseltecek şekilde gaz kelebeği açılır ve hemen kapanırsa boşluğu fazla olan biyel yataklarının sesi duyulacaktır. Bujileri kısa devre yapmak suretiyle sesin azalmasından yahut kayıp olmasından hangi silindire ait kol yatağının arızalı olduğu anlaşılabilir. Bazı hallerde piston kol yatak boşlukları ses yapacak kadar boşluklu olmadığı halde, kullanılan yağın çok ince oluşu ve yatakların yağlanması aynı sesi yapabilir.
Motorda yağlama donanımı normal olduğu halde, gerek ana, gerek piston kolu yataklarından ses geliyorsa ilk fırsatta yataklar yenileştirilmeli, yahut boşluğu azaltacak tedbirlere başvurmalıdır. Aksi halde motorda pahalıya mal olacak hasarlar meydana gelebilir.

Piston pimi sesi:

Piston piminden, pistondan ve piston kolundan gelen sesleri birbirinden ayırmak güçtür. Piston pimi sesi, keskin çift vuruntu sesidir. Motor rölantide çalışırken daima duyulur. Vuruntu yapan pimin ait olduğu silindirdeki buji kısa devre yapıldığı zaman (plastik saplı bir tornavidayla) pim vuruntuyu artacaktır. Bununla beraber bazı motorlarda pim sesi aracın en büyük viteste 10-50 km hızına tekabül eden motor hızında daha iyi belli olmaktadır. Tereddüde düşüldüğü zaman yukarıdaki muayene yolda da yapılabilir.
Ayrıca piston pimleri; emniyet pimlerinin, yaylarının bozulması yahut kırılmasıyla silindir yüzüne de sürtebilir.

Piston ve segman sesleri :

Piston sesi (piston çarpması):


Piston silindir içinde aşağı yukarı hareket ederken silindir duvarlarına çarpmak suretiyle ses çıkarabilir. Bu ses kapalı bir yerde sert cisme vuran ağaç tokmak sesine benzeyen boğuk, uğultulu bir sestir. Pistonla silindir arasındaki normal boşluğun büyümesi bu sesin meydana gelmesine esas sebebi teşkil eder. Çarpma sesi motor soğukken duyuluyor, fakat motor ısındıktan sonra kayboluyorsa, ortada ciddi bir durumun olmadığı söylenebilir. Ancak, piston sesinin duyulduğu hallerde kesin karar verebilmek için motorun ilgili parçalarını muayene etmek faydalı olur. Çünkü silindir duvarlarının veya pistonun fazla aşınmış olması, piston eteğinin bozulması (kapanması), piston boşluğunun fazla verilmiş olması veya piston kolunun eksenden kaçık bağlanmış olmayı piston çarpmasına ayrı ayrı sebep teşkil edebilir. Bu hataların önüne geçilmezse boşluk kısa zamanda artacak ve motorun gücünü azaltacaktır.

Segman sesi:

Piston segmanlarının sesi şıkırtı şeklinde olur ve supap sesine çok benzer. Ancak, gaza basıldığı zaman segman sesleri çoğalır, oysa gaza basılınca supap sesleri azalmaktadır. Piston ve segman sesleri aşağıdaki sebeplerden ileri gelebilirler:

1- Pistonla silindir arasındaki boşluk fazladır.
2- Silindir ovalleşmiş ve konikleşmiştir.
3- Segmanlar, silindirin üst tarafında meydana gelen aşıntı kenarlarına çarpmaktadır.
4- Piston üstünde yığılmış olan kurum, silindir kapağına değmektedir.
5- Piston, kapak contasına sürtmektedir.
6- Piston segmanı kırılmıştır.
7- Segmanların yuvaları içindeki yan boşluğu fazladır.
8- Piston segmanı yuvaları kırıktır.
9- Piston kırıktır.

Supap sesleri ve sebepleri:
Supap sesleri; supaplar civarından gelen şıkırtı sesleridir. Ses daha tiz ve nettir supap yakınından rahatlıkla duyulabilir.

Sebepleri şunlardır:

1- Supap boşluğu fazla olduğu için “şık şık” sesi vermektedir. Supaplar ayarsızdır. Hidrolik iticili supaplarda iticiler arızalıdır. Supap itme çubukları yahut supap manivelaları (külbütör) eğilmiştir.
2- Bilhassa üstten supaplı motorlarda supap tertibatının yağlanması yetersizdir.
3- Supap tertibatının herhangi bir yerinde aşınma vardır. Özellikle külbütör uçları oyulmuştur. (Uçlar taşlanır).
4- Supap yayı kırıktır.
5- Supap yayları zayıftır.
6- Supap yayları sıkışmıştır.
7- Supap sapıyla kayıt arasındaki boşluk fazladır. Supap kayıtı yenisiyle değiştirilir.
8- Eksantrik milde kam yüzleri bozulmuştur.
9- Supap kayıtları içinde supap sapları incelmiştir. Supaplar değiştirilmelidir.
10- Supap yüzü ekseni sap ekseniyle aynı değildir. Supap taşlanır.
11- Supap yuvası ekseni supap sapı ekseniyle aynı değildir. Supap yuvası freze edilir.
12- Üstten supaplı motorlarda supap kapağını fazla sıkmak normal supap sesini çoğaltır.

Hidrolik supap iticilerinde ses:

Hidrolik supap iticilerinden supap sesine benzeyen şıkırtıların gelmesi iticilerin vazifesini iyi yapmadığına işarettir. Az çok hidrolik iticiler motor soğukken çalıştırıldığında ses yaparsa da motor normal sıcaklığını bulduktan sonra sesin kaybolması lazımdır. Hidrolik iticiler ses yapıyorsa, yağ basıncı yetersizdir. Basınç yetersizliğine sebep, yağın köpüklenmesi olabilir. Bu durumda yağ kontrol çubuğu seviye işareti civarında kabarcıklar görülür. Yağın köpüklenmesine, yağın içine su karışması, motorda yağın fazla oluşu yahut az oluşu sebep olabilir. Hidrolik iticiler ayar edilebilir şekilde yapılmışsa, bu ayarın bozulmasıyla da ses yaparlar. Sesi yok etmek için katalog değerlerine göre ayar yapılır.

İticilerin birinden ses geliyorsa sebebi şunlardır:

1- İticinin içindeki plancır, yuvasında çok sıkıdır.
2- İtici yayı zayıf yahut kırıktır.
3- Bilya supap kaçırıyor.
4- Plancır (küçük piston) aşınmıştır.
5- Emniyet segmanları (eğer varsa) yanlış takılmış yahut takılmamıştır.
6- İticiye basınçlı yağ gelmiyor.
7- Plancır yuvasında normal aşıntı vardır.

Eğer bilya supap kaçırıyorsa, itici aseton nevinden bir temizleyici içinde temizlenmelidir. Zaten hidrolik iticiler sık sık temizlemeyi gerektirecek bir düzen içindedir. Aksi halde arıza yaparlar.

Mumlaşma ve kirli yağ, hidrolik iticinin başlıca arıza sebepleridir. Bu sebeple motor yağının temizliğine dikkat etmeli ve motor yağını seçerken en uygun yağı seçtikten sonra başka cins yağ kullanmamalıdır. Yanmış yağın diğer bir yağla karıştırılıp kullanılması mumlaşmaya sebep olacağından, iticilerde tutukluk yapar. Yağı değiştirmeden uzun süre kullanmak, yağ filtresini zamanında değiştirmemek, iticilerin sık sık arıza yapmasına sebep olur.

Eksantrik mil dişlilerinde ses:

1- Dişlilerin dişleri veya milleri arasında fazla boşluk vardır.
2- Dişliler aynı düzlem içinde değildir. (Birbirine karşı eğiktir).
3- Dişliler çok sıkıdır (Dış boşlukları azdır).
4- Eksantrik mil dişlisi kamasının kalın olması sebebiyle dişli merkezden kaçmıştır.
5- Eksantrik milde veyahut anamilde boyuna boşluk fazladır.
6- Dişlerde eğilme veya kırık vardır.

Eksantrik milinin zincirinde ses:

1- Aşıntı sebebiyle zincir gevşemiştir.
2- Zincir lokmaları aşınmıştır.
3- Zincir lokmalarının pimleri aşınmıştır.
4- Zincir lokmaları eksenden kaçıktır.
5- Anamil ön ana yatak boşluğu fazladır.
6- Eksantrik mil ön yatak boşluğu fazladır.
7- Damper yahut kasnak gevşektir.

Motor bağlantıları gevşek olduğu zaman ses:

Motor bağlantıları gevşek olduğu zaman daha ziyade araç hareket halinde iken gaza basılıp bırakıldığı zaman ses gelir. Bu halde duyulan ses boğuk bir vuruntu sesidir.

Anamil boyuna boşluğu fazla olduğu zaman ses:

Anamil boyuna gezinti boşluğu fazla olduğu zaman, umumiyetle motor rölantide çalışırken, zaman zaman da yüksek devirde keskin bir çarpma sesi duyulur. Ancak, debriyaja basıldığı zaman bu ses kaybolacaktır.

Su pompasında ses:

1- Su pompası hareket kasnağı gevşektir.
2- Pompanın elemanı (rotoru) milinde gevşemiştir.
3- Pompa milinin boyuna gezinti boşluğu fazladır.
4- Pompa milinin burç (yatak) boşlukları fazladır.
5- Pompa elemanının kanatları muhafazasına sürtmektedir.

MOTORDA RÖLANTİ DÜZGÜN DEĞİL

Motor rölantide çalışırken düzgün çalışamıyorsa bunun sebebi; ya karbüratörde çok zengin karışım hazırlanması, yahut herhangi bir sebeple motorda gayri muntazam patlamaların meydana gelmesiyle teklemelerin olmasıdır. Bunların belli başlı sebepleri önem sırasına göre aşağıda sıralanmıştır.

1- Rölanti memesi yahut rölanti kanalları kirlenmiştir.

2- Rölanti ayarı zengin ayar edilmiştir.

3- Hava filtresi kirlidir.

4- Şamandıra ayarı çok yüksektir.

5- Jikle çok kapalıdır.

6- Yakıtın uçuculuğu çok fazla, yahut çok azdır.

7- Emme manifoldunda hava kaçağı vardır.

8- Yakıt pompası basıncı çok yüksek, yahut çok alçaktır.

9- Karbüratörün memeleri tıkanmıştır.

10- Platin aralıkları çok geniş, yahut dardır.

11- Buji tırnak aralıkları çok geniş, yahut dardır.

12- Platin kolları sıkışmaktadır.

13- Bazen ateşlemede tekleme meydana gelmektedir.

14- Supaplar kaçırıyor.

15- Supaplar yahut külbütörler sıkışmıştır.

16- Supap yayları kırılmıştır.

17- Supap boşlukları yoktur. (Supap ayarı bozuk).

18- Hidrolik supap iticileri supapların kapanmasına mani olmaktadır.

MOTOR DÜŞÜK DEVİRDE VE RÖLANTİDE TEKLİYOR

1- Bujiler arızalıdır.

2- Buji tırnak aralıkları çok kapalıdır.

3- İkinci devre bağlantıları kirli, paslı yahut buji kabloları arızalıdır.

4- Distribütör kapağı çatlak veya içindeki çevresel elektrot uçları yanmış yahut aşınmıştır.

5- Karbüratör hava filtresi kirlidir.

6- Supaplarda kaçak vardır.

7- Platin aralıkları çok kapalıdır.

8- Karbüratör ayarsızdır.

a) Şamandıra ayarı çok yüksek veya çok alçaktır.

b) Şamandıra iğnesi kaçırıyor.

c) Karbüratör memeleri yanlış veya gevşektir.

d) Rölanti hava kanalı veya yakıt memesinde kısmi tıkanıklık vardır.

e) Karbüratör veya manifold flanşı eğilmiş yahut yüzü yaralanmıştır.

9- Yakıt pompası emme klapesinde kaçak vardır.

10- Supap kayıt boşluklarının büyümesi sebebiyle supap sapları etrafından hava kaçağı vardır.

MOTOR DÜZGÜN ÇALIŞMIYOR VE DURUYOR

Motorun rölantide düzgün çalışmamasının ve durmasının sebepleri çok çeşitlidir. Aşağıda sıralanmış sebepler, zor çalışmaya ve teklemeye sebep olarak gösterileceği gibi, motorun düzgün çalışmamasına ve durmasına da sebep olabilirler.

1- Motorun rölanti devri çok düşüktür, karbüratörden ayar edilir.
2- Emme manifoldu bağlantılarında, contasında hava kaçakları vardır. Yahut cam sileceği hortumu borusundan çıkmıştır. Emme manifoldu contasında hava kaçağı muayenesi yapmak için; motor rölanti de çalışırken bir yağdanlıkla conta etrafına yağ sıkılır. Motorun çalışması düzeliyorsa, manifoltda hava kaçağı var demektir. Civataları sıkılır, olmazsa contalar değiştirilir.
3- Platinler arızalıdır.
4- Supaplar kaçırmaktadır, vakum kontrolü yapılır.
5- Buhar tamponu vardır.
6- Karbüratör çok zengin karışım hazırlamaktadır. Gaz analiz cihazıyla egzoz gazlarından karbüratörün muayenesi yapılır.
7- Supap boşlukları çok azdır, supap ayarı yapılır. Karbüratörde jikle ısınıncaya kadar motorun rölanti üstü bir hızda çalışması için yüksek rölanti tertibatı varsa, jikle kelebeği tamamen açılıncaya kadar yüksek rölanti kısmının gaz kelebeğini kısmen açık durumda bulundurması gerekir. Aksi halde ısınıncaya kadar motorun çalışması düzgün olmayacak yahut duracaktır. Bu durumda yüksek rölanti tertibatı ayar edilmelidir.

Bilhassa hidrolik kavramalı veya tork konvertörlü otomobillerde gaz kelebeği aniden kapandığı zaman motor durmaktadır. Bu anormalliği gidermek için karbüratöre motorun durmasını önleme tertibatı (dashpot) denilen bir tertibat ilave edilmiştir. Amortisör gibi çalışan bu tertibat bir diyafram ve bir de küçük tek yönlü supaptan ibarettir. Diyafram milini bir yay ileri doğru iter. Gaz pedalından ayak çekilince gaz kelebeğinin kapanmasına biraz kala kelebek bağlantısı diyafram miline yaslanır ve diyafram yavaş yavaş hareket edeceğinden gaz kelebeği de yavaş yavaş kapanacak ve motorun durması önlenecektir. Eğer tertibatın ayarı iyi değilse motor duracak yahut çok anvelede kalacaktır. Bu halde gerekli ayarı yapmak gerekir.

Motor düzgün çalıştığı halde araç hareket ettiğinde çalışması bozuluyor yahut duruyorsa arıza daha ziyade yakıt sistemindedir.

1- Yakıt deposu boştur.

2- Buhar tamponu vardır.

3- Yakıt borularında don vardır.

4- Yakıt içinde su vardır.

MOTOR FAZLA BENZİN YAKIYOR VE BOĞULUYOR

Açıklama:

Motorun emme manifoldu veya silindirleri içinde sıvı benzinin toplanmasına boğulma denir. Bu durum karışımın yanmayacak kadar zengin olmasına sebep olur.

Eğer karbüratörün jiklesi, gaza tam basıldığında açılıyorsa ki, bir miktar açılması gerekir. Gaz pedalı sonuna kadar basılı vaziyette (ayağı zaman zaman gaz pedalından çekmeden) marşa bir süre basılırsa motor fazla benzini dışarı atarak çalışmaya başlayacaktır.

Jiklesi gaz kelebeğiyle kumandalı olmayan tiplerde jikle elle yahut bağlamak suretiyle açık tutularak, yine gaza basılmak suretiyle motor çalışıncaya kadar marşa basılır. DİKKAT: Bu işi yaparken gaz pedalını katiyen pompalamamalıdır.
Motor, jiklenin kapalı kalmasıyla yahut araç dururken karbüratörden sızan yakıtla boğulabileceği gibi eğer, karbüratör çok zengin karışım yapıyorsa manifoldda benzinin toplanmasıyla araç yolda giderken de boğulabilir ve durur. Bu durumda yine, yukarda yapılan işlemlere göre fazla yakıt dışarı atıldıktan sonra motor çalışacaktır.

Yakıt sarfiyatını arttıran sebepler:

1- Jikle gerektiği gibi çalışmıyor, kontrol edilir.

2- Otomatik jikle ayarsızdır.

3- Karbüratörün boğulmayı önleyici jikle tertibatı ayarsızdır.

4- Karbüratör şamandıra ayarı çok yüksektir, uygun mastarla veya ölçüsüne göre ayar edilir.

5- Şamandıra iğnesi kirlenmiş yahut aşınmıştır, temizlenir yahut değiştirilir.

6- Şamandıra sıkışmış yahut yakıt yüzüne gelen tarafı içeri doğru eğilmiştir; yenisiyle değiştirilir.

7- Şamandırada delik vardır, karbüratörcüde tamir ettirilir.

8- Yakıt pompasının basıncı çok yüksektir, cihazlar yardımıyla motor ayarı yapan bir atölyede pompa basınç kontrolü ve ayarı yaptırılır.

MOTOR YÜKSEK DEVİRDE TEKLİYOR

1- Motor üzerindeki bujiler sıcaktır. Daha soğuk tipteki bir bujiyle değiştirilir.
2- Platin aralıkları çok açıktır.
3- Platin kolları eğilmiş veya sıkışmıştır.
4- Platin yayı gerilimi zayıflamıştır.
5- Supaplar sıkışmıştır.
6- Supap yayları supapları kapamayacak kadar zayıflamıştır, yahut kırılmıştır.
7- Ara sıra karbüratöre gelen yakıt miktarı azalıp çoğaldığı için karışım zaman zaman yanmayacak kadar fakirleşmektedir.
8- Yakıt donanımında kısmi (motoru tamamen durdurmayacak kadar) buhar tamponu meydana gelmiştir.
9- Ateşleme kıvılcımı zayıftır.
10- Egzoz manifoldu kurumla tıkanmıştır.
11- Egzoz manifoldunda, susturucuda ve egzoz borusunda gaz çıkışını güçleştiren bir tıkanıklık vardır.
12- Ateşleme zaman ayan bozuktur.
13- Distribütörde ağırlıklı avans iyi çalışmıyor.
14- Emme manifoldu ısıtıcısı kapalı olarak sıkışmıştır.
15- Karbüratör hava filtresi tıkalı

5 Şubat 2016 Cuma

KAPORTA ZİFT TEMİZLEME endüstriyel ürünler , KAPORTA ZİFT TEMİZLEME mühendislik formülleri sanayi malzemeleri , KAPORTA ZİFT TEMİZLEME endüstriyel valf motor KAPORTA ZİFT TEMİZLEME bakım malzemeleri ve arıza giderme yöntemleriKAPORTAYA SIÇRAYAN ZİFTLER NASIL TEMİZLENİR? ÇÖZÜMÜ;


Kaportaya sıçrayan zift, genellikle yol yapımı esnasında yola dökülen ziftin araç üzerine yapışmasıyla oluşur.

Telaşa kapılmayın biraz uğraşla bu durumdan kolayca kurtula bilirsiniz.

Ziftin yapıştığı yerleri bez parçasına biraz mazot dökerek ovalayın ziftlerin kolayca çıktığını göreceksiniz.Sonra aracı yıkayın işlem tamam.

Eğer zift fazla derecede yapışmışsa ziftlenen bölgeye mazot döküp 10-15 dakika bekleyin ziftlerin çözülmeye başladığını göreceksiniz.Daha sonra temiz bez yardımıyla silin. İşlemi tamamladıktan sonra aracı mutlaka yıkayın.Mazot uzun süre araç üzerinde kalırsa iz bıraka bilir. İşlemi uyguladıktan sonra aracı mutlaka, araç şampuanı kullanarak yıkayınız.

TOFAŞ ŞAHİN DOĞAN KARTAL,FIAT TİPO TEMPRA GRUBU MOTOR PERFORMANS GÜÇ ARTIRMA İŞLEMİ endüstriyel ürünler , TOFAŞ ŞAHİN DOĞAN KARTAL,FIAT TİPO TEMPRA GRUBU MOTOR PERFORMANS GÜÇ ARTIRMA İŞLEMİ mühendislik formülleri sanayi malzemeleri , TOFAŞ ŞAHİN DOĞAN KARTAL,FIAT TİPO TEMPRA GRUBU MOTOR PERFORMANS GÜÇ ARTIRMA İŞLEMİ endüstriyel valf motor TOFAŞ ŞAHİN DOĞAN KARTAL,FIAT TİPO TEMPRA GRUBU MOTOR PERFORMANS GÜÇ ARTIRMA İŞLEMİ bakım malzemeleri ve arıza giderme yöntemleri

TOFAŞ VE FIAT GRUBU ARAÇLARIN MOTOR PERFORMANSINI ARTIRMA NASIL YAPILIR;

Selam arkadaşlar öncelikle şunu söyleye bilirim yapılacak olan işlem az maliyetle fazla performans alma yönünde olacak. Temel bilgilerle işe başlayalım.

1. Daha fazla hava daha fazla yakıt eşittir performans hem az yakıt hemde performans olmaz.

2. Soğuk hava performansı artırır fakat bilinçsizce yapılan işlemler hiçbir işe yaramaz.

3. Tofaş şahin doğan, Fıat tipo tempra araçların performansını artırmak aslında basit işlemlerle kolay şekilde yapılabilir.Şimdi işe koyulalım;

4.Tipo ve tempra araçların karbüratör kepi Tofaş şahin doğan araçlarınada uyumludur.Bu kepten çıkma yada sıfır olarak temin ediyoruz.NOT: 1993 modele kadar olan şahin araçları komple tempra yada tipo karbüratörü takmaları gerekir. Tipo yada tempra aracı olanların zaten üzerinde takılı olduğu için bir şey yapmalarına gerek yok.


5.İntercooler yani hava soğutucusu temin ediyoruz. Büyüklüğü size kalmış ama intercooler ne kadar büyük olursa o kadar verimli olur.

6. Performans hava filitresi markası size kalmış çok büyük ölçekli olmamasında fayda var orta karar yeterli olur.

7. İntercooler havayı ne kadar iyi görürse o kadar iyi soğuma sağlanır özellikle yaz aylarında büyük artı sağlar.

8. İntercooleri havayı iyi görecek şekilde aracın önüne monte edin.Hava giriş ağzı öne gelecek şekilde ayarlayın diğer ağız karbüratöre doğru bakacak.

9. Tipo tempra karbüratör kepini monte edin.Kepin ağız kısmına performans hava filitresini takın alacağınız performans filitresini kep e göre alın.

10. Kesinlikle kepin ağzına filitreyi takın.Kepten sonra yapılan uzatma boruyla serin hava alsın amacıyla yapılan işlemlerde hiçbir fayda sağlanmıyor.Kepin ağzına filitre takılacak.

11.İntercoolerden  uzatma boruyla performans hava filitresine doğru boru bağlantısı yapıyoruz .piyasadan kolaylıkla temin edebilirsiniz.

12 Filitrenin yanına kadar gelen boruyla filitre arasında kalan boşluğa hayal gücünüzü kullanarak.Filitreyi  içine alacak şekilde bağantı yapıyoruz.Bu bağlantıda filitrenin sıkışmaması rahat şekilde havayı emmesi gerekiyor.Filitreyi rahat şekilde içine alacak genişlikte bağlantı yapınız.

13.Amacımız uzatma yapmadan daha fazla havayı soğutarak motorun içine girmesini sağlamak.Başlangıçtada söylediğim gibi daha fazla hava daha fazla yakıt eşittir performans.

14. İyi şekilde yapılan işlemle araçlardan 20 beygir güç artışı elde edildi.

15.İşlem yapıldıktan sonra gaz ayarınında iyi şekilde giren fazla havaya göre ayarlanması gerekir.

16.Yapılan işlemden tam kapasite yaralana bilmek için intercoolerin büyük kullanılması ve sürekli gaza yüklenilmemesi gerekir.Yani intercoolerin havayı iyi soğutabilmesi için fırsat verilmeli.

17 Daha fazla performans isteyen arkadaşlar bu işlemle birlikte headers egzos sistemide kullana bilirler.

18. Yapılan işlem turbosuz basit bir işlemdir iyi şekilde yapıldığı zaman düşük basınçlı turbodan elde edilen güce eş değerdir.

19. Amaç havayı soğutarak motorun içine daha rahat şekilde girmesini sağlamak.Takılan tempra kepi ,orjinal şahin, doğan kepinden daha küçük olduğu için piston aşağı doğru inerken daha iyi emiş yapar.Performans filitresi hemen kepin ağzına takılması gerekir. İntercooler havayı soğuttuğu için,  hava daha sıkışık şekilde motora girer. İntercoolerin boşta kalan hava giriş ağzı aracın önüne doğru monte edilir.Bu sayede hem hava soğumuş olur hemde araç hareket halindeyken hava giriş ağzından karbüratöre doğru soğuyan hava basınçlı şekilde yönlenmiş olur.Daha fazla hava daha fazla yakıt eşittir performans.Yakıt tüketiminde ciddi bir artış olmaz.Bu işlem diğer araçlara da rahatlıkla yapılabilir.


KONTROLSÜZ GÜÇ, GÜÇ DEĞİLDİR BOL PERFORMANSLI GÜNLER...

2 Şubat 2016 Salı

FREN SİSTEMİ ARIZA VE BAKIMI endüstriyel ürünler , FREN SİSTEMİ ARIZA VE BAKIMI mühendislik formülleri sanayi malzemeleri , FREN SİSTEMİ ARIZA VE BAKIMI endüstriyel valf motor FREN SİSTEMİ ARIZA VE BAKIMI bakım malzemeleri ve arıza giderme yöntemleri

FREN SİSTEMİ MUHTEMEL ARIZALAR,BAKIMI;


Taşıtın emniyetli hareketi için fren sisteminin etkili bir şekilde çalışması hayati önem taşımaktadır. Fren sisteminde yer alan bütün elemanların zaman zaman kontrol edilmesi gerekmektedir. Uzun süre çalışmadan dolayı sistemin özellikle balataları, hidrolik devrenin bazı elemanları yıpranarak çeşitli arızalara sebep olmaktadır. Bu arızaların teşhis edilmesi ve giderilmesi için genellikle rastlanan arızalarla ilgili çizelge aşağıda verilmiştir.

KAMPANALI TİP FREN SİSTEMİ

Fren pedalı düşüyor a)Fren pabuçları ve çubuk bağlantıları ayarsız olabilir
b)Fren balataları aşınmıştır
c)Hidrolik seviyesi düşüktür
d)Sistemde hava vardır
e)Fren merkez silindiri aşınmıştır Ayarlanır
Balatalar değiştirilir
Hidrolik doldurulur, sistemin havası alınır
Sistemin havası alınır
Değiştirilir
Tekerleklerden biri sürtünüyor a)Fren pabuçları ayarsızdır
b)Fren hidrolik borularından biri tıkanmıştır
c)Tekerlek silindiri arızalıdır
d)Pabuç geri getirme yayı zayıf veya kırıktır Ayarlanır
Boru temizlenir veya değiştirilir
Onarılır veya değiştirilir
Yay değiştirilir
Bütün frenler tutukluk yapıyor a)Fren mekanik bağlantıları ayarsızdır
b)Fren merkez silindiri arızalıdır
c)Hidrolik sisteme mineral yağlar karışmıştır Ayarlanır
Değiştirilir
Hasar gören plastik parçalar değiştirilir, sisteme tavsiye edilen hidrolik konulur.

Frenleme anında araç bir tarafa çekiyor a)Fren balataları yağlanmıştır
b)Balatalar fren hidroliği ile ıslanmıştır
c)Fren pabuçları ayarsızdır
d)Lastik havaları farklıdır
e)Fren tablası gevşektir
f)Tekerlek silindiri arızalı veya boru tıkalıdır
g)Balatalar biri birinden farklıdır Balatalar temizlenir veya değiştirilir
Balatalar ve tekerlek silindiri temizlenir ve onarılır veya değiştirilir
Ayarlanır
Lastikler eşit olarak şişirilir
Sıkılır
Onarılır veya değiştirilir
Değiştirilir
Fren pedalı yumuşak ve esnek a)Sistemde hava vardır
b)Fren pabuçları ayarsızdır Sistemin havası alınır ve hidrolik seviyesi kontrol edilir
Ayarlanır
Frenleme için daha büyük pedal kuvvetine ihtiyaç duyuluyor a)Fren balataları ıslanmıştır
b)Pabuçlar ayarsızdır
c)Balatalar aşırı ısınmıştır
d)Balatalar yanmıştır
e)Kampana yüzeyi camlaşmıştır
f)Fren servosu çalışmıyor Balatalar kurutulur (frenleme ile)
Ayarlanır
Soğuması sağlanır
Balatalar değiştirilir
Kampana tornalanır
Onarılır veya değiştirilir
Frenler çok hassas veya ani olarak tutuyor a)Pabuçlar ayarsızdır
b)Yanlış balata kullanılmıştır
c)Balatalar greslenmiştir
d)Kampana yüzeyleri çizilmiştir
e)Fren siper tablaları gevşektir
f)Balatalar yağlanmıştır Ayarlanır
Uygun balata takılır
Balatalar değiştirilir, fazla yağ kullanılmaz
Kampana tornalanır
Sıkıştırılır
Balata ve yağ keçeleri değiştirilir

Frenler ses yapıyor a)Balatalar aşınmıştır
b)Pabuçlarda çarpıklık vardır
c)Pabuç perçinleri gevşemiştir
d)Kampanalar aşınmıştır
e)Bazı parçalarda gevşeklik vardır Değiştirilir
Değiştirilir
Pabuç veya balata değiştirilir
Kampana tornalanır
Sıkılır
Sitemde hava var a)Merkez silindiri arızalıdır
b)Fren hidroliği kaybı vardır
c)Merkez silindiri veya tekerlek silindiri kaçırıyordur, boru bağlantıları gevşek veya hasarlıdır Onarılır veya değiştirilir, hidrolik eklenir
Bağlantılar sıkılır, borular değiştirilir, hidrolik eklenir
Onarılır ve bağlantılar kontrol edilir, hidrolik eklenir

DİSKLİ TİP FREN SİSTEMİ

Fren pedalında fazla boşluk a)Diskte aşırı yalpa vardır
b)Sistemde hava vardır veya fren hidroliği azalmıştır
c)Fren hidrolik kalitesi uygun değildir
d)Tekerlek yatağı gevşektir
e)Kaliper pistonu ve lastiği arızalıdır
f)Güç ünitesi çalışmıyordur Disk yalpası kontrol edilir, gerekirse değiştirilir
Sistemdeki kaçak ve sızıntılar kontrol edilir
Hidrolik boşaltılır, uygun hidrolik kullanılır
Yatak boşluğu ayarlanır
Lastikler değiştirilir
Güç ünitesi kontrol edilir
Fren pedalında titreşim a)Diskte yalpa fazladır
b)Diskin paralelliği bozulmuştur
c)Tekerlek yatağı gevşektir Yalpa fazla ise disk değiştirilir
Gerekirse disk değiştirilir
Tekerlek yatağı boşluk ayarı yapılır
Frenleme için büyük pedal kuvvetine ihtiyaç duyuluyor a)Güç ünitesi çalışmıyor
b)Balatalar greslenmiş veya yağlanmıştır
c)Balatalar aşınmıştır
d)Yanlış balata kullanılmıştır
e)Kaliper pistonu sarmıştır Onarılır veya değiştirilir
Balatalar ve yağ keçeleri değiştirilir
Değiştirilir
Uygun balata takılır
Kaliper sökülür ve gerekli onarım yapılır
Frenleme sırasında araç bir tarafa çekiyor a)Balatalar greslenmiş veya hidrolikle ıslanmıştır
b)Kaliper pistonları sarmıştır
c)Lastik havaları eşit değildir
d)Aracın ön düzen ayarları bozuktur
e)Fren hidrolik tıkanmıştır Balatalar değiştirilir
Pistonlar serbest hale getirilir
Lastik havaları eşitlenir
ün düzen ayarları yeniden yapılır
Hidrolik hortumlar kontrol edilir

Frenlerden ses geliyor a)üğütülme, kazıma çıtırtı sesleri
b)Kazıma sesinin sebepleri
1)Bağlantı cıvataları uzundur
2)Disk kalipere sürtüyordur
3)Tekerlek yatakları gevşektir
4)Balatalar aşınmıştır ve pabuç üniteleri diske sürtüyordur Fren pedalına kısmi basmalarda öğütülme sesi gelebilir. Daha kuvvetli basıldığında bu ses kesiliyorsa bir onarım gerektirmez.
Düşük hızlarda ve kaba yolda hareket ederken frenleme esnasında gelen çıtırdama sesi, kaliper ile pabuç arasındaki boşluktan dolayıdır. Balata ve pabuç değiştirilir.
Uygun cıvata kullanılır
Kaliper yüzeyi temizlenir, tespit cıvataları kontrol edilir
Yatak boşlukları ayarlanır
Balata ve pabuçlar değiştirilir
Frenler ısınıyor ve serbest kalamıyor a)Fren güç ünitesi çalışmıyordur
b)Pedal çubuk bağlantısı sıkışıklık yapıyordur
c)Kaliper pistonu sıkışıyordur
d)Merkez silindiri supabı arızalıdır Güç ünitesi kontrol edilir
Bağlantılar onarılır
Kaliper sökülür, lastik segman yuvası temizlenir, gerekirse lastik değiştirilir
Supap onarılır

ads1

Popular Posts

Categories

endusur endüstri malzemeleri endüstriyel ürünler ticari ürünler sanayi malzemeleri Hema Hattat VALTRA VALFLİ HİDROLİK Serisi traktör pompa valf ENTEGRE POMPALAR 0P1 Kaldırıcılar DİREKSİYON Hattat Traktör 1P-1.5P-2P Tandem Yerli Üretim 1600 1PH hema endüstri yerli 1.5P Hema Endüstri AŞ 1PN HK402 1900 A85 HK546 Hattat Tractor Traktörleri Videoları valtra tractor 3P A95 Bahçe QX5 T151 T191 Tractor hattat a68 hattat holding Debriyaj KAT KAT KAZAN Profesyoneller ekonomik hasatta hattat a78 valtra traktör Çerkezköy A75 AL HATTAT BMC Rot Milleri Fiat Compact Dişli Hatat Q Tarla Testi Tarım balata birinci ferrari slaj makinası kullanımı yorumları A68 Calligrapher Citroen Fiat Körük Körük Takımları Pompaları Taşkömürü görüntüleri kalite tanıtım traktör periyodik bakım çizelgesi valtra çekişmeleri yerli traktör çifçi 1 milyar dolar 24-saat.net 2P A-100 A-110 A-60 A-95 A50B A60B A65B A80B BMC Basınç Pompaları Büyük Yatırım Dizel Erkunt traktör Fabrikası Hatta Hema Endüstri’ye Yeni Bir Ödül Motorları N101 N141 Peugeot Renault Rot Başları Fiat Tarla Tarım Araçları Valtra traktör teknik özellikler Valtra yüksek çözünürlü resimleri Yakıtta a50c altra arazi sürüş cimri comfort Calligrapher devirdaim döküm en kaliteli yerli traktör hattat avic hattat bahçe hattat.hema kaliteli traktör mehmet hattat t serisi traktör teknik verileri türk malı traktör yatırım budur çift çeker 1P1 1PA A-70 A-75 A-80 A-85 A-90 A55B A78 Araçları Başbakan İstedi Erkunt Hattat traktör ürün broşürü Holdind Kollar Sıvandı Orta Slaş Termik Enerji Testi Valtra teknical spesifik Valtra tractors a55c a60c alışveriş android cep uygulamalari android hile android uygulama androidcepuygulamalari arazi testi bağ dansöz e-ticaret en az yakan traktör en iyi traktör ergonomics fillang güc hattat mı erkunt mu hattat ve dansöz hattat çekişmeleri http://androidcepuygulamalari.com http://androidcepuygulamalari.com/ iphone 7 konya traktör massey ferguson traktör mehmet n serisi napolyon newholland otomobil para nasıl kazanılır para para para pompası presentation s serisi sanal alışveriş savunma sanayii tek çeker tesisleri testleri traktör üretimi tümosan uzun ömürlü traktör uçak fabrikası valtra fiyat valtra fiyatları yapıyor yatırım yerli taşkömürü Çok Uçtuk artık çinli avic çinli yatırımcı çok amaçlı traktör ödül серии тракторов

Text Widget

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Pages

Menu :

Hello there!

Total Pageviews

android oyun uygulama

Bottom Navi

Translate

Follow us