KAZA TESPİT TUTANAĞI NASIL HAZIRLANIR;
Selam arkadaşlar kimse kaza yapmak istemez ama istem dışı olan kaza sonrası hazırlanması gereken kaza tespit tutanağının nasıl doldurulması gerektiğini bilmemizde yarar var.
Maddi hasarlı trafik kazalarında, durumun kayıt altına alınması için kazaya karışan taraflarca ortak olarak bir kaza tespit tutanağı hazırlanması gerekmektedir. Sigorta işlemleri için de önem taşıyan bu tutanakta kazaya dahil olan her iki tarafın da görüşlerinin yazılı beyanı şarttır.
Tutanağın hazırlanması sırasında istenen bilgiler her iki araç sürücüsü tarafından 2 nüsha olarak eksiksiz ve ayrı ayrı doldurulmalı ve tutanakta her iki sürücünün de imzasının olması gerekmektedir. Bu tutanağın yanı sıra kazayı çeşitli açılardan görüntüleyen fotoğrafların çekilmesi de faydalı olacaktır.
Kaza tespit tutanağının en üst kısımda yer alan tarih, saat ve adres bilgilerinin yanı sıra, 4 Sürücü Bilgileri – 5 Araç Bilgileri ve 6. Trafik Sigortası Poliçe Bilgileri alanlarında yer alan sürücüye ait kimlik bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası bilgileri her iki araç ve sürücü için de doldurulmalıdır. Devamında 7. maddede listelenen kusurlardan birini veya bir kaçını yapan aracın tarafına çarpı işareti (X) konmalıdır.
Kazaya karışan araçlar arasında yurtdışından gelen bir araç mevcut ise, o araç için 8. Maddede istenen Araç Yeşil Kart Belgesine sahipse bölümündeki bilgiler verilmelidir.
Kaza anını görsel olarak belgelemek, araçların hasar gördüğü bölümleri işaretlemek için 9 ve 10. maddelerdeki aracın ilk darbe aldığı yer alanları doldurulmalı ve her iki sürücünün de 11. Maddede kazayı yazılı olarak kendi ağızlarından anlatması gerekmektedir. Tutanak formu, 2 nüsha olarak doldurulduktan sonra her iki sürücü tarafından imzalanır.
Kaza sonrasında gerek trafik sigortası için, gerekse araçların kendi kasko sigortaları için verilmesi zorunlu belgeler arasında yer alan kaza tespit tutanağının doldurulmuş bir örneğini görmek için lütfen aşağıdaki örneğe bir göz atınız.
0 yorum:
Yorum Gönder