2016 YILI TRAFİK CEZALARI ;
Yeni Yılda Trafik Ceza Miktarları Cep Yakacak !
Ehliyet sahibi olmayan ve araç kullananAraç sürerken ehliyeti yanında olmayanlar veya trafik görevlisi istediği halde göstermemeye inat edenler ise 172 lira cezaya tabii tutulacaktır.
Şerit değiştirmeden evvel geçeceği şeritte sürülen araçların gğvenliğini önemsemeyen ve trafiği sıkıntıya sokanlar da 172 lira cezaya tabii tutulacak. Bu miktardaki para cezasına tabii bir diğer grup ise; trafik polislerinin ikazına uymayanlardır.
Uyuşturucu ve alkole yüksek ceza
0,50 promilin üzerinde alkol almış ve bu haliyle araç kullanan sürücüler, ilk kez bu suça kalkışmışsa 727 lira, ikinci kez kalkışmışsa 911 lira, 3 ve 3′ten fazla bu suça kalkışanlar bin 462 lira cezaya çarpılacaktır.
Ayrıca ehliyete el koyma cezaları ise şöyledir; 5 yıl içinde alkollü araç kullananların ehliyetine birinci kez 6 ay, ikinci kez 2 yıl, 3 ve 3′ten fazlaca yapılmışsa 5 yıl süre zarfıyla ehliyeti ellerinden alınacaktır.
Uyuşturucu veya uyarıcı madde almış bir şekilde araç başına geçenler ise 3 bin 741 lira cezaya çarptırılır. Ehliyetleri ise 5 yıl süreyle ellerinden alınır.
Ayrıca uyuşturucu, alkol gibi maddeleri almış ve trafik görevlilerine zorluk çıkarak bu durumlarını ölçmeye çalışan görevlileri işlerinden alıkoyan kişilere ise 2 bin 78 lira ceza yazılacaktır. Aynı zamanda 2 yıl süre zarfıyla ehliyetleri de ellerinden alınır.
Araç sürerken emniyet kemeri ve kaskını takmayan kişiler ise 80 lira para cezasına çarptırılır.
Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımlarından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları eksik, bozuk veya teknik şartlara uymayan aracı süren kişiler ise 80 lira ceza ödemek zorunda kalır.
Yol görüşü kısıtlayan, kaza halinde araçtakilere tehlike oluşturacak, çevreyi rahatsız edecek süs, aksesuar veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 172 lira cezaya tabii tutulacak
Hız sınırı
Hız sınırını için konulan oranları yüzde 10 ile yüzde 30 arasında aşan kişilere 172 lira tl ceza yazılır. Bu oranları yüzde 30′dan fazla aşan sürücülere ise 356 lira ceza verilir. 1 yıl içinde konulan hız sınırını 5 kez aşan kişilerin ehliyetine 1 yıl süreyle el konulur.
Hızın oranına tespit eden cihazların yerlerini bulan veya sürücüleri uyaran cihazları araçlarına takan kişilere bin 462 lira ile 2 bin 203 lira arasında ceza verilir.
Araçların hızlarını, kavşak, dönemeç, tepe üstleri, yaya geçitleri, hemzemin geçitler, tünel, dar köprü ve menfezlere girerken, yapım ve onarım alanlarına yaklaşırken hızlarını azaltmayan kişiler ise 80 lira cezaya tabii tutulur.
Dönüş kurallarına uymayan kişiler 80 tl cezaya tabii tutulur. Geçme ve geçilme kurallarına riayet etmeyen veya araba sürmeye kapalı yerlerde sürüş yapan kişiler de 172 lira ceza ödemeye zorunlu tutulur. Şerit izleme ve değiştirme kurallarını ihlal eden sürücüler ile önlerinde seyreden araca çok yaklaşan onun ve kendinin güvenliğini tehlikeye atan kişiler ise 80 lira ceza ödemeye zorunlu tutulur. Kavşaklara girerken uyması gerekli kurallara uymayan, geçiş hakkı olan araçlara yer vermeyen kişiler de 80 lira cezaya çarptırılır.
Duraklanamayacak noktalarda duran ve görüşe imkansız tepelere yakın yerler ve dönemeçte gereksiz duran, kavşak, tünel, rampa, köprü ve bağlantı yollarına yerleşim birimlerindeyse 5 metre, yerleşim birimlerinde değilse 100 metre arayla duranlar ise 80 lira ceza ödemeye zorunlu tutulur.
Park yasağı
Park etmenin trafik işaretleri konularak yasak olduğunun belirtildiği yerlerde, geçiş yolları önünde veya üzerinde, yangın musluklarına her iki yönden 5 metre arayla park eden sürücülere 80 lira ceza verilir.
Kurallara uyarak bir yere aracını park etmiş vatandaşın çıkışını engelleyecek bir şekilde araç park eden sürücüler ise 80 lira para cezasına tabii tutulur. Yaya yoluna araç park edenler 80 tl cezaya tabii tutulur. Engellilerin araçları için özel olarak verilmiş yerlere araç park edenler ise 160 lira ceza ödemek zorunda olur.
Araçlarda olması gereken ışık donanımını yapmayanlara 356 lira tl ceza yazılır. Geceleri, yerleşim yerlerinden uzak yollarda, bir aracı izlerken, bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar, gündüzleri ise görüşü engelleyen sisli ve yağışlı havalarda yakını gösteren ışıkların yakılmaması halinde sürücülere 172 lira ceza verilmektedir. Dönüş ışıklarını geç şeklinde gereksiz yakan sürücüler ise 80 lira para cezasına çarptırılır.
Cep telefonu kullanan sürücüye 80 lira ceza
Taşıma kapasitesini aştığı halde yolcu alan sürücülere 64 tl para cezası, karayolunun sınırı aşacak kadar yükleme yapmış büyük araç sürücülerine ise 164 lira ceza verilir.
Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını gereği gibi kullanmayan, bu cihazlarla kişileri rahatsız eden, araçlardan bir şey atan veya döken, aynı zamanda araba sürerken cep veya araç telefonu kullanan kişiler ise 80 lira cezaya çarptırılır.
Kaza yerinden kaçan sürücü
Yaralamaya veya ölüme sebebiyet veren ve bu durumlarda üstüne üstelik kaçan sürücüler 356 lira, kazayı yetkililere söylemeyenlere ise 172 lira ceza yazılır. Kazaya kurban giden kişiye yardım etmeyen kişiler ise 172 lira ceza ödemek zorunda olur.
Araçlara müsaadesiz bir şekilde reklam, yazı, işaret, resim, şekil, sembol, ilan, flama, bayrak gibi unsurların işlenmesi, takılması gibi durumlarda sürücüler 80 lira cezaya tabii olur.
Kamyon, çekici ve otobüslerinde takoğraf, taksilerde ise taksimetre olmayan ya da olupta bunları kullanmayan sürücüler 356 lira ceza öder.
Takoğraf veya taksimetreyi bozuk üretmiş kişiler ise 5 bin 519 lira para cezasına çarptırılır. Aracını süresinde muayene ettirmeyen kişiler de 80 lira cezaya tabii tutulur.
Yayalara uygulanacak cezalar
Yaya ve okul geçitlerinin olduğu yollarda, yayalar için ışıklı işaretlere ve kurallara uymayan yayalar ise 80 lira ceza ödemek zorunda kalır
TRAFİK KURALLARINA UYALIM, UYMAYANLARI UYARALIM...
0 yorum:
Yorum Gönder