Sınavdan önce ya da sınav günü a bituriyent lerin beynini meşgul eden sorulardan biri de sınav günü yaşayabilecekleri karın ağrısı, ishal, köp vb rahatsızlıklar önüne nasıl belirlemeleri. Ana-baba ise hangi besinlerin zihne daha iyi etki etmesi ile ilgileniyorlar. Öğrenciler beslenme sırasında bazı küçük nüansları dikkate alırlarsa hem sınavdan önce sindirim sorunu yaşamazlar, hem de sınav boyunca kendilerini iyi hissederek başarı elde etmiş olurlar.
Sınava bir hafta kala
Gigyenik kurallara olunmadan hazırlanan birçok besin zehirlenmeleri neden olabilir. Bazı gıda zeherlenmeleri kısa vadeli olup çabuk çözüm ounsa da, diğerlerinin iyileşmesi uzun çekebiliyor. Bu nedenle öğrenciler dışarıda satılan gıdalardan uzak durmalıdırlar. Buna mecbur olan gençler ise yemek yedikleri mekanın temizliğine dikkat etmelidirler. Sokaklarda satılan gıdaların yerine kapalı kutularda satılan süt, yoğurt, ayranlar üstünlük vermelidirler. Satın alınan tüm besinlerin son kullanma tarihine dikkat edilmelidir.
Genel olarak herkese önerilen haftada 2-3 kez balık yenmesi fikri öğrenciler için de geçerlidir. Balık tərkibndə bulunan omega 3 yağı sayesinde hafızayı güçlendiriyor. Fakat sınava bir hafta kala her gün balık yemenin de mucize yaratmayacağını bilməlisizniz.
sınav sabahı
Sınav günü heyecandan iştahınız küsse de kahvaltı ve kesinlikle ertelemeyin. Sabah yenen yemek hafızanızı sabitləşdirir. Sofrada kepekli ekmek, haşlanmış yumurta, peynir, domates, elma gibi besinler mutlaka olmalıdır. Süt, yumurta, peynir gibi protein qaynağları tokluk hissini uzatacak, bu nedenle sınavda açlık çekmeyeceksiniz. Reçel, bal, pekmez ve benzeri besinler tek başına yeyiləndə kan şekerini hızla kaldırıp indirebiliyor, sonuçta da organizma yemek istiyor. Bu nedenle beslenme sırasında miktarı gözden kaçırmayın.
Sınav günü daha önceden yemədiyiniz gıdayı yemek kesinlikle doğru değil. Aynı gün içerdiği kafein nedeniyle çay, kahve içmeniz tavsiye edilmez, bunun yerine ise süt, bitki demlemesi içmeyiniz uygundur.
sınav Zamanı
Ülkemizde yaygın bir görüş var ki, ne kadar tatlı tamlı gıdalar yenirse o kadar güç kuvvet almak olur. Fakat bu fikir yanlıştır.Çünkü bu besinler kan şekerini hızla yükseltir ve düşüyor. Kan şekerinin hızla düşmeyi de bellek bozukluğuna, dikkat yayınmasına neden olabiliyor. Şeker ve içinde tatlı maddeler içeren gıdalar yerine kan şekerini yavaş yavaş düzenleyen besinlere öncelik verilmelidir.
Öğrenciler sınav Zamanı acmaqlarından narahatdırlarsa en zararsız gıdalar, örneğin kuru süt, fıstık, fındık, ceviz, ayran gibi yağlı gıdalar, çevreyi rahatsız etmeyecek besinler, muz, kuru kayısı vb bu gibi gıdalara ağırlık vermelidirler.
Bu besinlerin yanında bir dilim siyah ekmek, ya da siyah undan pişirilmiş kek olabilir. Sınavın başlangıcında susuzluk hisseden ve su içmek isteyen öğrenciler tuvalet ihtiyacını düşünerek tereddüt ediyorlar. Böyle bir endişesi olan öğrenciler bilmelidirler ki, soğuk su organizmadan daha sık salgılanır. Bu nedenle öğrenciler soğuk su yerine oda sıcaklığında olan suyu içmelidirler.
Genelde sağlıklı beslenmesi hayatımızdaki önemi gün gittikçe daha da anlaşılır. Dünya üzerinde yapılan araştırmalar ve alınan sonuçlar sağlıklı beslenmesi ömrü uzattığını ve daha kaliteli yaşamaya teşvik verdiği anlaşılmıştır.
Sağlıklı beslenmek günlük yok bir ömür boyu alışkanlık haline getirilmelidir. Doğuştan huy olmadığı için sağlıklı beslenme alışkanlığını aşılamak ebeveynlerin düşmektedir. Sağlıklı beslenmek boyutunda ve tənzimli beslenmeye denir. Bu denge bozulduğunda organizmada vitamin boşluğu oluşur. Bu ise çeşitli hastalıkların oluşması için vücudun dirençsiz olacağına işarettir. Yüksek tansiyon, kan şekeri, kalp hastalıkları bu kabildendir.
Dört ana besin grubu var ki, o besinleri her kahvaltıda kabul etmeliyiz. Bu gruplara içerir:
1 Süt ve süt ürünleri
2 Et ve et ürünleri
3 taneli bitkiler
4 Meyve sebze ürünleri
Ayrıca yağ ve şekerli besinlerin vücut için pek yararı yoktur. Yağlar belki de biraz vücudun düzgün çalışması için yardımcı olabilir, ama şeker sadece geçici bir enerji kaynağıdır. Sağlıklı beslenme derken işin incelikleri yaklaşık Aşağıdakilerin oluşur:
Azar azar ve sık sık beslenin . Bununla da metobalizmanız güçlenir, kan şekeriniz ayarlanmış olur.
Suya önem verin. Su yaşamın başlangıcıdır. Ve yaşamın sürdürülmesi için vazgeçilmez bir araçtır. Çalışın ki, gün içinde 8-15 bardak su için.
Etleri yağları ile birlikte yemeyin . Bu sizin kalbiniz için tehlikelidir.
Kırmızı etten de az da olsa kullanın . Son zamanlarda kırmızı ete karşı bir düçmənçilik oluştu. Buna rağmen onun tərkkibində demirin olduğunu düşünürsek haftada 1-2 kez kırmızı et yemek gerekir.
Hafta için 2-3 kez balık yiyin . Balığın içerdiği omega-3 hem kalp sağlığınızı, hem de hafızanın güçlenmesine olumlu etkisi vardır.
Günde 2-3 bardak süt için. Süt mineralli besinler içerisinde kalsumla en çok zengin olan besindir. Kemiklerin möhkemlenmesinin en güçlü zəmanətçisi olan sütün alımına dikkat edin. Günde 2-3 bardak süt veya 1-2 dilim peynir yiyin.
Tahıl bitkiler sağlıklı beslenmesi temelidir . Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi kazanması için ekin bedelsiz araçtır.Sağlıklı şekilde qidalanmağımız için gün içinde 5-7 porsiyon ekmek, pirinç ve diğer tahıllar tüketilmelidir. Fakat çalışın beyaz ekmek yerine siyah ekmekten kullanarak edəsizniz.
Günde 5-9 öğün taze meyve-sebze kullanın. İçeriğinde bulunan mineral, vitamin, antioksitlər meyve-sebzeyi sağlıklı qidalanmağımız için mühim rollü ediyor. Her ana öynədə sebzeli gıdalara, ara öyünlərdə ise meyvelere önem vererek daha sağlıklı şekilde beslenmiş olacaqsız.